وسواس مطالعاتی

وسواس مطالعاتی یکی از عوامل اتلاف وقت و خستگی مداوم داوطلبان کنکور است. چقدر با این مشکل آشنا هستید؟ خودتان هم وسواس هنگام درس خواندن را تجربه کرده‌ اید؟ پس با کنکور آسان است همراه باشید.

وسواس مطالعاتی یکی از مشکلات رایج درمیان داوطلبان کنکور و حتی دانش آموزان پایه های دیگر است؛ به همین دلیل می خواهیم راهکارهایی برای حل این مشکل ارائه کنیم. امیدواریم که برایتان مفید باشد.

وسواس مطالعاتی

آشنایی با وسواس فکری و نشانه‌ های آن

وسواس یک مشکل روانشناختی و روانپزشکی است که انواع مختلفی دارد. وسواس شستشو فقط یکی از انواع آن است.

وسواس فکری شامل فکرهای تکرارشونده مزاحمی است که هرچه سعی می کنید به آنها بی توجه باشید، نمی توانید. افکار وسواسی شما را دچار اضطراب می کند و شما برای اینکه آرامش پیدا کنید، یک سری کارهای مشخص را تکرار می کنید.

ممکن است اضطرابتان موقتا کم شود؛ اما دوباره همان فکرها به سراغتان می آیند و شما را دچار اضطراب می کنند. این چرخه همچنان ادامه پیدا می کند تاجایی که نمی توانید تمرکزتان را حفظ کنید یا کارهایتان را به درستی انجام دهید.

وسواس فکری انرژی و زمان زیادی از شما می گیرد؛ پس دانستن راهکارهای مقابله و درمان آن بسیار مهم است.در رابطه با این موضوع با مشاورین انتشارات گیلنا همراه باشید.

وسواس مطالعاتی چیست؟

اگر دچار وسواس مطالعاتی باشید، قوانین خاص خودتان را دارید. ممکن است عادت داشته باشید قبل از اینکه شروع به درس خواندن کنید، تمام لوازم و خودکارها را به ترتیب خاصی در کنار خود بچینید و بعد مطالعه را شروع کنید؛ یا هر روز اول اتاق و میزتان را مرتب کنید تا بتوانید موقع درس خواندن، تمرکز کافی داشته باشید.

تاثیر معدل در کنکور
ادامه

معلوم است که مرتب بودن اشکالی ندارد و خیلی هم خوب است؛ اما اگر قرار باشد این کار هر روز وقت زیادی از شما تلف کند یا هر چقدر که مرتب می کنید باز هم خیالتان راحت نباشد، اتفاق خوبی نیست.

شاید موقع مطالعه، وسواس مطالعاتی را تجربه کنید؛ یعنی با اینکه بارها یک بخش را خوانده اید و حتی به تستهای آن جواب داده اید، باز هم نگرانید مبادا به اندازه کافی نخوانده باشید. اگر بخواهید هر مبحث را چندین بار بخوانید، نمی توانید مطابق برنامه درسی تان پیش بروید.

وسواس هنگام خلاصه نویسی هم می تواند مانع شما شود؛ به این صورت که به جای نوشتن خلاصه مطالب، تمام آن را دوبار بنویسید تا مبادا نکته مهمی از نظرتان دور بماند.

ممکن است وسواس خرید انواع خودکار و مارکر یا کتابهای تست را داشته باشید و هر چقدر که بخرید، باز هم فکر می کنید به اندازه کافی خودکار یا کتاب کمک درسی و تست ندارید.

وسواس مطالعاتی انرژی شما را از بین می برد؛ به همین دلیل خیلی زود خسته می شوید و حتی تمایل دارید بیشتر بخوابید.

برای آشنایی با گام اول رتبه برتر شدن وارد لینک زیر شوید.

همچنین اجازه نمی دهد به تمام بخشهای برنامه درسی خود عمل کنید: درنتیجه اضطرابتان بیشتر هم می شود. پس باید راهکارهای درمان آن را یاد بگیرید.

چطور می توانیم با وسواس مطالعاتی مقابله کنیم؟

سبک زندگیتان را تغییر دهید

  • همان طور که گفتیم افکار وسواسی و اضطراب در یک چرخه مداوم هستند؛ یعنی افکار وسواسی باعث اضطراب می شود و اضطراب، وسواس شما را بیشتر می کند. پس سعی کنید آرامش داشته باشید. در فواصل درسهایتان، کمی قدم بزنید و نفس عمیق بکشید. در زمانهای استراحت خود، ریلکسیشن و یوگا را فراموش نکنید.
  • افکار مثبت، انرژی خوبی به شما می دهد و استرستان را کم می کند.
  • برنامه خواب و بیداری منظمی داشته باشید؛ در رژیم غذایی خود از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید. آب کافی بنوشید و از ویتامینها و مواد معدنی غافل نشوید.
  • معنویت می تواند به آرامش شما کمک کند. برای رسیدن به هدفتان از خدا کمک بخواهید.
  • عزت نفس و اعتماد به نفس خود را تقویت کنید. توانایی و استعداد خود را باور کنید و از خودتان به اندازه توانتان انتظار داشته باشید.
انواع نظام های تحصیلی
ادامه

سبک مطالعه خود را عوض کنید

  • برای کاهش وسواس مطالعاتی، یک برنامه درسی شخصی سازی شده داشته باشید. با همفکری مشاور خود، برنامه ای مطابق با توانایی خود طراحی کنید تا بتوانید به آن عمل کنید. اگر برنامه درسی معینی داشته باشید، خیالتان راحت است که تا زمان کنکور می توانید همه درسها را بخوانید و مرور کنید. این موضوع اضطراب شما را کمتر می کند.
  • اگر در اتاقی درس می خوانید که چیدمان آن حواستان را پرت می کند، اتاق را خلوت کنید یا جای درس خواندنتان را تغییر دهید.
  • پیش از آنکه مطالعه را شروع کنید، وسایلی را که لازم دارید، آماده کنید تا وسط مطالعه مجبور نشوید برای برداشتن آنها مدام از جایتان بلند شوید.
  • برای کنترل وسواس مطالعاتی، یادداشت برداری و خلاصه نویسی را فراموش نکنید؛ این کار تمرکز شما را هنگام مطالعه بیشتر می کند.
  • استفاده از تکنیکهای تندخوانی باعث می شود ذهنتان فرصتی برای تمرکز بیش از اندازه روی کلمات و جملات نداشته باشد.
  • صرفا برای اینکه تمرکز بیشتری داشته باشید، به هر کلمه ای که می خوانید با انگشت اشاره کنید.
  • کمالگرایی افراطی باعث می شود تمایل داشته باشید به همه تستها درست جواب دهید. حتی رتبه برترهای کنکور هم به چند تست جواب نداده اند؛ پس خودتان را بابت اشتباه در بعضی از تستها سرزنش نکنید.
  • پیش از خرید کتابهای کمک آموزشی حتما با معلم یا مشاورتان مشورت کنید و فقط منابع مورد تایید آنها را بخرید. قرار نیست تمام کتابهای موجود را تهیه کنید؛ چون اصلا برای خواندنشان وقت کافی ندارید. خواندن اصولی همان چند کتاب تایید شده برای قبولی در رشته دلخواهتان کافیست.
زمان برگزاری کنکور اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
ادامه

مراجعه به مشاور و روانشناس برای درمان وسواس مطالعاتی

  • اگر با انجام راهکارهای گفته شده نتوانستید با وسواس مطالعاتی خود مقابله کنید، باید به فکر روش دیگری باشید. مشاوران تحصیلی مدارس می توانند در این زمینه به شما کمک کنند. ممکن است بعد از مشورت با آنها، به شما توصیه کنند به روانشناس مراجعه کنید.
  • روانشناس به شما تکنیکهایی را آموزش می دهد که بتوانید افکار وسواسی را کنترل کنید.

نکات نهایی درباره وسواس مطالعاتی

وسواس هنگام درس خواندن، باعث تلف شدن انرژی و وقت شما می شود. در سال کنکور که ساعتها ارزش زیادی دارند، حیف است زمانتان را با افکار وسواسی از دست بدهید.

استرس، ایده آل گرایی و نداشتن برنامه ریزی مناسب از عوامل اصلی تشدید افکار وسواسی هستند. این افکار را در همان نقطه شروع، کنترل کنید؛ درغیر این صورت آنها شما را کنترل می کنند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای